کیفیت اجراها در جشنواره چهلم موسیقی فجر مورد توجه است/رپرها در جشنواره
سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برگزاری چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر گفت: تلاش کردیم با توجه به امکاناتی که موجود است بتوانیم از لحاظ هنری کیفیت جشنواره را ارتقا دهیم.
به گزارش روزنه هنر، نشست خبری چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر روز شنبه- ششم بهمنماه- با حضور احمد صدری سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس جشنواره، رضا مهدوی دبیر جشنواره و محمدعلی مرآتی دبیر اجرایی جشنواره به منظور تشریح جزئیات جشنواره چهلم و رونمایی از پوستر این دوره از جشنواره در تالار وحدت برگزار شد.
سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این نشست با گرامیداشت روز ملی آواها و نواها و موسیقی و نیز تقدیر از برگزارکنندگان چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر اظهارداشت: در این چهل سال، هنرمندان و اساتید بسیاری به عنوان دبیر و داور، حضور داشتند و در برگزاری جشنواره موسیقی فجر نقشآفرین بودند، با فعالیت آنان، ما اکنون توانستیم چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر را برگزار کنیم.
وی گفت: عدد ۴۰ ویژه و دلیل بر کثرت است و در این جشنواره هم به کمیت و کیفیت توجه شده است. جشنواره موسیقی فجر با فراز و نشیبهایش به یک قوام رسیده است. نگاهی آسیبشناسانه به چند دهه برگزاری این رویداد خواهیم داشت.
صدری افزود: تلاش کردیم با توجه به امکانات موجود بتوانیم از لحاظ هنری کیفیت جشنواره را ارتقا دهیم و به موسیقی جدی و هنریتر بپردازیم و از فعالان این حوزه دعوت کردیم که در این جشنواره حضور داشته باشند.
سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: به جریانسازی جشنواره موسیقی فجر با حضور بزرگان و پیشکسوتان در همه گونههای موسیقی توجه خواهیم داشت و از لحاظ اجرایی تلاش میکنیم به دهههای ۶۰ و ۷۰ نزدیک شویم.
صدری درباره وجود بخش سرود در چهلمین جشنواره موسیقی فجر گفت: در این جشنواره به کیفیت توجه میکنیم و امسال بخش سرود به دلیل تعداد بسیار زیاد جشنوارههای سرود که در طول سال برگزار شده است، برگزار نمیشود.
اضافه شدن یک شب و چندین سالن برای جشنواره موسیقی فجر
رضا مهدوی دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر نیز در این نشست بیان کرد: به برکت انقلاب اسلامی، در ۴۰ سال موسیقی در ریل خودش جایگذاری شده است، افرادی که از سال ۱۳۶۴ تاکنون زحمت مدیریت همه جانبه جشنواره را برعهده داشتند و به درستی به دست ما رساندند، دغدغه این را داشتند که به موسیقی به ما هو موسیقی و موسیقی ناب فکر کنند.
وی گفت: همه تلاش میکنیم موسیقی ایران را از آنچه که هست، بالندهتر کنیم و جایگاه بینالمللی برای آن قایل شویم. در این دوره بودجه قابل توجهی را متناسب با آنچه که پیشبینی کردیم، تا حد زیادی تخصیص داده شده است. تفکر و ایده در جشنواره یک بحث کلان دارد که به بضاعت و مقدورات برمیگردد نه ایدهآلها، ایدهآل من این است که بتوانیم همه چیز را به نحو احسن برگزار کنیم.
مهدوی افزود: جشنواره موسیقی فجر، جشنوارهای است که تمام قد در دنیا شناخته شده است و بسیاری از هنرمندان و چهرههای نامدار موسیقی در جهان علاقهمند هستند که در این جشنواره شرکت کنند. امیدوارم سالهای آینده در بخش بینالملل رقابت ایجاد کنیم، داوران خارجی در کنار ایرانیها، آثار ایرانی و خارجی را قضاوت کنند.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با اشاره به احیای بخشهای بانوان و کودک و نوجوان بیان کرد: بخش کودکان و نوجوانان در جشنواره به صورت تکنوازی در فرهنگسرای ارسباران طی دو سانس برگزار میشود، امسال طی فراخوانی استقبال قابل توجهی از این بخش شد. همچنین بخش بانوان هم در فرهگسرای نیاوران طی دو سانس برگزار میشود.
وی گفت: بخش پژوهش، پایاننامهها و رسالهها از سال گذشته راهاندازی شد و امسال این بخش تقویت میشود و به موسیقی مردموار هم امسال بیشتر توجه میکنیم، در این مقوله نگاه ما به شعر و ترانه متفاوت است و امسال نیز این گستردگی را در سالنهای مختلف ایجاد کردیم.
مهدوی افزود: در تلاش هستیم هر ساله بتوانیم یک شب تا دو شب به جشنواره موسیقی اضافه کنیم، در دهه ۷۰ این جشنواره طی ۱۰ شب همزمان با سایر جشنوارههای فیلم و تئاتر برگزار میشد، امکانات سالنی کم است، امسال با حمایت معاونت امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی یک شب و چندین سالن به داشتههای سال گذشته اضافه شد.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر اظهرداشت: همچنین امسال همچون گذشته شب استادان را داریم، برخی اساتید و پیشکسوتان شاید انگیزه لازم را به لحاظ سن و سال ندارند، فرصت را به جوانان دادهاند، چند سالی است که جشنواره موسیقی فجر به سمت جوانگرایی سوق پیدا کرده است و این بخش را تقویت میکنیم، با این وجود، حضور هنرمندان برجسته موسیقی را به صورت تکنوازی در کنار دیگر گونههای موسیقی خواهیم داشت.
وی گفت: امسال موسیقی نواحی در جشنواره بینالمللی موسیقی فجر توسعه پیدا کرده است و میزبان هنرمندان پیشکسوت و جوان در بخش نواحی و مردموار خواهیم بود، همچنین علاوه بر جایزههای باربد، موسیقی و رسانه و موسیقی و ترانه، میزبان هنرمندان در گونههای مختلف موسیقی؛ ارکسترال، تلفیقی و بینالملل و… هستیم.
حضور موسیقی رپ در جشنواره موسیقی فجر
مهدوی درباره حضور موسیقی رپ در چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر بیان کرد: موضوع این گونه موسیقی را مطرح کردم اما مورد توجه قرار نگرفت، اعلام کردم موسیقی رپ فارسی تعریف و برگزار کنیم، موسیقی رپ چیز عجیبی در فرهنگ ایرانی نیست، فرم و شکل آن همان بحر طویل است، شاعران ایرانی همچون سعدی و پروین اعتصامی نیز اعتراضهای خود را با زبان زیبا مطرح میکردند، چرا باید با موسیقی توهین کنیم؟، با بیان قشنگ اعتراض کنیم.
وی گفت: در شورای سیاستگذاری جشنواره موسیقی فجر تعیین کردیم که اگر آثاری منطبق با فرهنگ ایرانی ارسال شوند و مطلوب باشند، میپذیریم اما وقتی برخی دانش را برای تولید این گونه موسیقی ندارند یا نوعی لجاجت دارند که موسیقی را زشت کنند، سخنی نداریم.
دبیر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر درباره تشکیل دبیرخانه دائمی جشنواره موسیقی فجر بیان کرد: جشنواره موسیقی فجر باید برآیند جشنوارههایی باشد که در طول سال برگزار میشوند و تمام نتایج جشنوارههایی که در طول سال برگزار میشوند در این جشنواره ارائه شود و مردم نتایج آن جشنوارهها را در این جشنواره فجر ببینند.
مهدوی افزود: یکی از ستونهای هر جشنواره دبیرخانه دائمی است و خوشبختانه معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ابتدای حضورش تاکید بر تشکیل دبیرخانه دائمی داشت و اکنون در انجمن موسیقی چنین دبیرخانهای تشکیل شده است.
وی درباره تعیین بودجه جشنواره موسیقی فجر اظهارداشت: جشنواره موسیقی فجر تاکنون حامی مالی نداشته است. دولت باید ردیف بودجهای را به این موضوع اختصاص دهد، اگر حامیان مالی که از جشنواره فیلم حمایت کردند از جشنواره موسیقی فجر حمایت میکردند، میتوانستیم جوایز بخش رقابتی جشنواره را افزایش دهیم و جوانان بیشتری از جشنواره استقبال میکردند.
حضور ۱۴۶۴ هنرمند در جشنواره موسیقی فجر
محمدعلی مرآتی دبیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر نیز در این نشست اظهارداشت: براساس کمیتههای ۲۰ گانه که امسال تشکیل شده است، با توجه به استقبال هنرمندان از جشنواره، امسال تعداد سالنها را از هفت سالن در سال گذشته به ۱۰ سالن افزایش دادیم. اکثر سالنها دو سانسی هستند، ۱۲ اجرا برای بانوان داریم، به غیر از اینکه آنان به عنوان نوازنده در گروهها و در سالنهای مختلف اجرا دارند.
وی گفت: ۱۰سالن امسال به صورت تخصصی به اجرای موسیقی اختصاص پیدا کرده است؛ تالار وحدت برای اجرای ارکسترال و بخش بینالملل است. امسال یکهزار و ۴۶۴ نوازنده و ۱۰۶ گروه داریم. با توجه به سختیهایی که وجود داشت؛ امسال میزبان ۶ گروه بینالملل از کشورهای اسپانیا، هلند، ترکیه، تونس، هند و ارمنستان هستیم. ۴۰ درصد افزایش هنرمند را نسبت به سال گذشته داریم.
مرآتی افزود: امسال با دستور معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برای کنسرتهای خیلی مهم، تخفیف ۵۰ درصدی برای دانشجویان درنظر گرفته شده است و تمهیدات ویژهای در فرهنگسرای ارسباران برای گروههای هنرستانی و دانشجویی اختصاص داده شده است.
دبیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر بیان کرد: امسال میزبان گروههای ۳۵ تا ۶۰ نفره از استانهای مختلف هستیم، برج آزادی نیز به بخش موسیقی نواحی اختصاص پیدا کرده است. تالارهای وحدت، رودکی، اندیشه حوزه هنری، فرهنگسراهای نیاوران، ارسباران و بهمن، سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی، رزمال و وزارت کشور از سالنهای چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر هستند.
وی درباره بودجه چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر اظهارداشت: امسال بودجه جشنواره ۱۸ میلیارد تومان است که نسبت به سال گذشته، رشد ۴۰درصدی داشته است. همچنین قیمت بلیت کنسرتها و اجراهای جشنواره را با توجه به کیفیت هنری و عدالت شنیداری تعیین میشوند که تاکنون نهایی نشده و برای دانشجویان تخفیفهایی در نظر گرفته میشود.
مرآتی گفت: آیین اختتامیه چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر ۲۹ بهمن ماه با تجلیل از هنرمندان و معرفی برگزیدگان در تالار وحدت برگزار میشود.
در پایان نشست خبری، پوستر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با طراحی انوشیروان مانی با نمادی از موسیقی؛ تصویری از بلبل هزار دستان رونمایی شد.
چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به همت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و با همکاری دفتر موسیقی ارشاد، انجمن موسیقی ایران و بنیاد فرهنگی هنری رودکی، با هدف معرفی و تقدیر از آثار برگزیده اهالی موسیقی ایران، اعتلای هنر موسیقی و ارتقای سطح سلیقه و فرهنگ شنیداری مخاطبان، مراقبت از هویت ملی مبتنی بر آموزههای آیینی و ایرانی، تقویت و حمایت از هنر خلاق به ویژه ایده و اجراهای صدا و موسیقی نسل جوان و شناسایی و تحکیم فرم و محتوای کیفی برای گونههای مختلف موسیقی در دو بخش رقابتی و غیررقابتی از ۲۳ تا ۲۹ بهمن ماه امسال در تهران و استانهای کشور برگزار میشود.
در بخش رقابتی در شاخههای آلبومهای شنیداری، پژوهش (کتابهای موسیقی)، پایاننامه و رساله، آهنگسازی (ویژه وفاق ملی)، جایزه موسیقی و ترانه، جایزه موسیقی و رسانه، جایزه تکآهنگ و موسیقی فیلم در مجموع ۱۸۹ اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شده است.
در بخش آلبومهای شنیداری ۳۳ اثر، در بخش پژوهش (کتابهای موسیقی ) ۱۴ اثر، در بخش پایاننامه و رساله ۱۰ اثر، در بخش آهنگسازی ۳۹ اثر، در بخش جایزه موسیقی و ترانه ۱۰ اثر، در بخش جایزه موسیقی و رسانه ۳۹ اثر، در بخش تکآهنگ ۴۲ اثر و در بخش موسیقی فیلم ۲ اثر به جشنواره راه یافتهاند.
در بخش رقابتی اجراهای صحنهای (جایزه باربد) ۳۷ گروه موسیقی در شاخه موسیقی کلاسیک غربی و موسیقی کلاسیک ایرانی شرکت کردهاند.
در مجموع ۲۲۶ اثر و گروه موسیقی در بخش رقابتی و اجرای صحنهای جایزه باربد شرکت کرده که پس از داوریهای صورت گرفته برگزیدگان هر بخش در مراسم اختتامیه چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر معرفی میشوند.