نقش مخملباف و دیگران در پایین کشیدن «برزخیها» از اکران

روزنه هنر- امید غیاثوند
پایین کشیدن «برزخی ها» و متعاقب آن ممنوعالکاری جمعی از بازیگران برجسته فیلم با صحنه گردانی عنصری تندرو به نام محسن مخملباف رقم خورد اما تصمیم گیران دولتی و فرهنگی نیز در آن دست داشتند.
«برزخی ها» با کارگردانی و بازیگری ایرج قادری و نیز نقش آفرینی محمدعلی فردین، ناصر ملکمطیعی، سعید راد، محمدعلی کشاورز و خسرو شجاعزاده ۴ اردیبهشت ۱۳۵۹ اکران شد.
داستان فیلم درمورد چند زندانی سرشناس است که پس از انقلاب از فرصت بازگشایی زندانها استفاده می کنند و قصد فرار از کشور را دارند اما در یک روستا، وقتی با هجوم ارتش خارجی مواجه می شوند، به دفاع از مردم روستا و مبارزه با متجاوزان بر می خیزند و در نهایت کشته می شوند!
اما مدتی پس از اکران، فیلم از روی پرده پایین کشیده شد، چنانکه ایرج قادری اردیبهشت ۱۳۹۱ در مصاحبه ای شرح می دهد: «فیلم را اکران گذاشتیم… آنوقت آقای محسن مخملباف یک روز جمعه با عده ای راه افتادند و طوماری درست کردند مبنی بر اینکه انقلاب شده و ما انقلاب کردیم، اما اینها هنرپیشههای طاغوتی هستند. درست جلوی همین سینمایی که در میدان ۲۴ اسفند(انقلاب) است… (بهمن) و یونیورسیتی. این آدمها میگفتند بروید دم در سینماها ببینید چقدر غلغله است، آنوقت مراسمهای روز جمعه خلوت است. این شد که فیلم من را از اکران کشیدند پایین. امثال آقای محسن مخملباف چنین بساطهایی را زیاد سر من آوردهاند.»
مهدی مسعودشاهی سینماگر و از پایهگذاران بنیاد سینمایی فارابی نیز مهر ۱۴۰۲ در نشست «بر سینمای ایران چه گذشت»، بر ادعای ایرج قادری صحه گذاشت اما تصریح کرد، حاکمیت آن زمان از مخملباف حمایت میکرد.
قطعا اشاره مسعودشاهی از حاکمیت، دولت مستقر به نخست وزیری میرحسین موسوی است.
مهدی کلهر معاون سینمایی وقت ۶ آذر ۱۳۹۶ در مصاحبه ای با روایت حذف خود از این معاونت به خاطر تلاش برای جلوگیری از توقیف آثاری همچون «برزخیها» گفت: ایشان(میرحسین موسوی) از من خواست مجوز پخش «برزخیها» را لغو کنم و من مخالفت کردم.
روزنامه کیهان به سرپرستی سید محمد خاتمی نیز یکشنبه ۹ خرداد ۱۳۹۱ در گزارشی با عنوان «دوزخ ابتذال بر برزخیها» فیلم را نواخت.
«برزخی ها» با میدان داری محسن مخملباف از اکران پایین کشیده شد اما متعاقب آن محمدعلی فردین، ناصر ملک مطیعی، ایرج قادری و سعید راد ممنوع الکار شدند زیرا مسولان فرهنگی وقت معتقد بودند سینمای انقلاب باید از همه مصادیق سینمای قبل از انقلاب پاک شود!