روابط عمومی رسانه ملی: «تکخوانی خانمها با هوش مصنوعی» اشکال شرعی دارد؟
روابط عمومی رسانه ملی در گزارشی از برنامه رادیویی «باغ هنر» از سوژه گزارش این برنامه با عنوان «هوش مصنوعی و خوانندگان زن؛ آیا این صداهای صنعتی ممنوع است؟ یا خیر؟» نوشت.
به گزارش روزنه هنر به نقل از روابط عمومی رسانه ملی، برنامه «باغ هنر» در خصوص هوش مصنوعی و خوانندگان زن؛ آیا این صداهای صنعتی ممنوع است؟ یا خیر؟ با حسین کربلایی طاهر، سردبیر فرهنگی باشگاه خبرنگاران جوان گفت و گو کرد.
مجری برنامه «باغ هنر» اظهار کرد: چند وقت پیش دوستان برای من آهنگهایی را فرستادند که با صدای خانم این آهنگ ها اجرا شده بود، اما این آواها، هویت و اصالت واقعی نداشت، مثلا قطعهای بود با بهرهگیری از ویژگیهای صدای خوانندهی خانمیکه سالها پیش فوت شده است.
شهاب شهرزاد بیان کرد: این تجربهها در مورد خوانندههای مرد هم رخ داده است. قطعاتی منتشر میشود و ناگهان متوجه میشویم هوش مصنوعی این قطعات را با صدای خوانندگان نام آشنای قدیمی هم بازاجرا کرده است.
تکلیف ما با این صداها چیست؟
این منتقد و کارشناس فرهنگی ادامه داد: تکلیف ما با این صداها چیست؟ علما و صاحبنظران علوم دینی حتما باید در این زمینه پاسخ روزآمدی ارائه دهند.
مجری «باغ هنر» ادامه داد: این یک تعریف و نیاز جدید است و نمیشود به آن، با حرفهای قدیمیپاسخ داد.
آیا انتشار یا بهرهگیری از تکخوانی زنانه همچنان و در نگاهِ روزآمد دینی هم حرام و ممنوع است؟
اگر هوش مصنوعی صدای خانمی را بازسازی کند که اصلا ما نمیشناسیم یا میشناسیم اما چون حضور و اصالت بیرونی ندارد، حرام است یا اشکالی ندارد؟ صدایی که در واقع یک محصول صنعتی شنیداریست و با اندکی دستکاری زنانه و مردانه میشود. مثلا تکآوای زنانه که اغواگر هم نیست، فسادبرانگیز هم نیست. در استفتاهایی که صورت گرفته از علما و از خود رهبری، به این نکته تصریح شده که ملاک، جنسیت نیست.
وی گفت: باید در فهمِ این دیدگاهها بازنگری و بررسی دقیق علمی انجام شود تا نسل جدید، در شرایط تازه، پاسخ شفاف و قانعکننده دریافت کند.
شهاب شهرزاد تاکید کرد: ما، برای اولین بار در رسانه به این موضوع میپردازیم و طرح مسئله میکنیم.
از نگاهِ شرع، اگر صدای مردی تحریککننده یا اغواگر باشد حرام است، صدای خانمیکه اغواگر نباشد چطور؟ آیا حرام است؟ استفتا پاسخ میدهد زن و مرد ندارد.
تکلیف برخی مخاطبان متدین چیست؟ و البته تکلیف رسانه در برابر انتشار اینگونه آثار؟
در هیچ رسانهی رسمی این مسئله تا به حال مطرح نشده است و ما از تربیون «باغ هنر» از کارشنان و صاحب نظران دینی و فرهنگی دعوت میکنیم نگاه و پاسخ جدیدی به مسائل اینچنینی داشته باشند.
آینده چه میشود؟ چه بر سر مخاطبان و هنر و خوانندگان و ستارهها خواهد آمد؟
وی به مجموعهای تلویزیونی اشاره کرد که در آن، صحنهای با حضور بازیگری که فوت شده، به کمک هوش مصنوعی بازسازی شده است.
حسین کربلاییطاهر هم به برنامهای در شب یلدای همین امسال در سیما اشاره کرد که در آن، با هوش مصنوعی رونالدو را مقابل مجری قرار داده بودند.
گفتنی است «باغ هنر» این هفته به تهیهکنندگی وحید بیات و اجرای شهاب شهرزاد از شنبه تا چهارشنبه ساعت ۱۶:۰۰ از رادیو ایران پخش میشود.